5 běžných chyb při údržbě oken a jak se jim vyhnout

Mar 31, 2024By REN OKNA
REN OKNA


Údržba oken je důležitou součástí péče o domov. Správná údržba vám nejen pomůže udržet okna v dobrém stavu, ale také prodlouží jejich životnost a zlepší celkový vzhled vašeho domu. Nicméně, mnoho lidí dělá běžné chyby při údržbě oken, které mohou vést k problémům v budoucnu. V tomto článku se podíváme na 5 běžných chyb při údržbě oken a jak se jim vyhnout.

Nepoužívání vhodných čisticích prostředků

Při čištění oken je důležité používat vhodné čisticí prostředky. Některé čisticí prostředky mohou poškodit povrch oken nebo zanechat nežádoucí stopy. Je důležité vybírat čisticí prostředky určené speciálně pro sklo a okna, které jsou šetrné k povrchu a zanechávají čistý lesk.

window cleaning supplies

Nedostatečná péče o těsnění oken

Těsnění oken hraje klíčovou roli v udržení tepelné a zvukové izolace. Během údržby oken je důležité pravidelně kontrolovat těsnění a provádět případné opravy, aby se zabránilo úniku tepla nebo průsaku vody. Nedostatečná péče o těsnění může vést k energetickým ztrátám a vzniku plísní.

window seal maintenance

Nepravidelné čištění oken

Čištění oken by nemělo být opomíjené. Nepravidelné čištění může vést k hromadění nečistot a špíny, což může ovlivnit jak vzhled, tak i funkčnost oken. Je důležité pravidelně čistit okna jak zevnitř, tak i zvenčí, aby se udržel čistý vzhled a optimální průhlednost.

Neodstraňování vodních skvrn a šmouh

Vodní skvrny a šmouhy na skle mohou být nejen estetickým problémem, ale také mohou způsobit trvalé poškození povrchu oken. Při čištění oken je důležité odstraňovat vodní skvrny a šmouhy co nejdříve, ideálně pomocí vhodného čisticího prostředku a utěrky určené pro sklo.

Young woman in yellow gloves cleaning window pane at home with rag and spray detergent. Cleaning concept

Používání hrubých materiálů pro čištění

Používání hrubých materiálů, jako jsou drsné houbičky nebo škrabky, může způsobit trvalé poškození skleněného povrchu oken. Místo toho je lepší používat jemné mikrovlákenné utěrky nebo speciální čisticí hadříky, které jsou šetrné k povrchu a minimalizují riziko poškození.

Blurred large home improvement store in US. Defocused interior of hardware retailer with aisles, shelves and racks of building material insulation from floor to ceiling. Construction wholesale concept

Pravidelná a správná údržba oken je klíčem k udržení jejich vzhledu a funkčnosti. Vyhněte se těmto běžným chybám a užijte si krásu čistých a průhledných oken ve vašem domě.